" Mesi ja tervis " - Galina Alles, Paul Alles

Kalandus, jahindus, mesindus

Hind:3.30EUR

Brošüür on mõeldud lugejate laiemale ringkonnale.
Nagu pealkirjast nähtub, on töös peatähelepanu osutatud eeskätt mee bioloogilistele omadustele, tema väärtusele tervise säilitamisel ja tugevdamisel. Ei ole jäänud mainimata ka mee tervistav mõju võitluses mitmesuguste haigustega. Viimase kümne aasta vältel on NSVL Tervishoiuministeerium pööranud erilist tähelepanu meesaaduste uurimisele teaduslikes ja raviprofülaktilistes asutustes. Õpetatud Meditsiinilise Nõukogu büroo võttis 10. mail 1957 vastu selle kohta käivad resolutsioonid. On välja antud instruktsioonid, kuidas tarvitada ravi otstarbeks mesilaste mürki ja nende toitepiima. Mesi on rahva hulgas väga laialt levinud toiduaine ja ravim. Siin on vaja teha selgitustööd, et vältida igandeid ja väärate ettekujutuste kahjustavat mõju meega ravimisel, eriti omal algatusel ja ilma arsti kontrollita. Ka selles suhtes on teos kaasaegne.
Teose autorid on bioloogid, kes pikemat aega on uurinud mitmesuguseid mesindussaaduste praktilisse meditsiini juurutamisega seoses olevaid küsimusi. Nii näiteks on bioloogiakandidaadi dotsent G. Allese ja põllumajandusteaduste kandidaadi dotsent P. Allese sulest 1957. aastast alates kuni praeguseni trükis avaldatud 11 teost, nendest 6 teaduslikku ja 5 praktilise tähtsusega. Üks ulatuslikumaid on 1959. a. ilmunud teos «Mesindusproduktide käsutamisest».
Käesolev brošüür populariseerib mett toiduainena ja teatud määral ka ravimina. Mee raviomaduste selgitamiseks on autorid käsutanud rohkesti andmeid vastava ala kirjandusest nii Nõukogude Liidust kui ka välismaalt.
Suurt huvi pakuvad kindlasti ka M. Eesmaa täiendatud retseptid küpsiste, präänikute, kreemide jne. valmistamiseks meega. Kirjeldatakse mee tarvitamist eri maadel.